Cumhuriyet ve Kültür!
Değerli okurlar,
Milli Düşünce Gazetemizin 3.yılı 16. sayısı ile “kültür” meselemizi konu alan çok kıymetli bir çalışma ile huzurlarınızdayız. Geçtiğimiz sayıda bu konuyu ele alacaktık ancak kanayan yaramız Filistin meselesini ele alarak hem basılı yayın olarak ve hem de Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde yaptığımız “Bağımsız Filistin Yolunda Gazze Cephesi Çalıştayı” ile “Kudüs Bizim, Filistin Bizimdir!” diye haykırarak kahramanlarımız “İzzettin El Kassam Tugayları” na desteğimizi sunmaya gayret ettik.
İSDAV-İDE ve Uluslararası Kudüs Derneği olarak düzenlediğimiz panel ve konferanslarla başta Amerika olmak üzere tüm batılı şer cephesi ittifakının İsrail’e destek vererek Filistin halkına karşı işledikleri soy kırımı ve katliamları dile getirdik, telin ettik. Filistin şanlı direnişinin hedefine ulaşması ve haydut devlet İsrail’in mağlubiyetini elinizdeki bu sayı ile kutlamayı ve sevincini paylaşmayı çok arzu ediyorduk ancak savaş devam etmektedir ve umuyoruz ki İnşallah Allah yolunda savaşanlar, Allah (cc)’ın yardımıyla er ya da geç galip geleceklerdir.
“Cumhuriyetin temeli kültürdür” diyerek Cumhuriyeti kuran irade binlerce yıllık inanç, kültür, sanat, edebiyat, müzik ve tarihi birikimlerimizi arşivlerimize varıncaya kadar toptan inkâr ve imha etmeyi göze alarak nasıl bir temel attığını maalesef her geçen dönem daha iyi anlıyoruz. Halkımız başta ekonomi olmak üzere, aile, eğitim, hukuk, emniyet asayiş, şehirleşme, sosyal ve kültürel her alanda sıkıntılar ve huzursuzluklar yaşamaktadır. Cumhuriyetin 101.yılı bu çıkmazlarımızı ayrıntılı olarak düşünerek, Türkiye’nin yeni yüzyılı diye tarif edilen süreç içinde başta anayasa olmak üzere, millî ahlak ve eğitimi esas alarak bize özgü tedbirlerle gerekli ekonomik sosyal ve hukuki düzenlemeleri milli kültür ve inanç değerlerimize göre Cumhuriyetin temellerini yeniden tahkim etmek zorundayız. İnançlarımızla, geleneklerimizle yoğrulmuş değerler bütününü oluşturan kültür dünyamızı yeniden kurmak zorundayız.
Kültür başlı başına çok önemli bir bütündür ve müstakil bir bakanlıkla yönetilmelidir. Bir zamanlar eğitim, gençlik spor ve kültürü de içine alan son derece yanlış bir uygulama yapılmıştır. Daha sonra eğitim gençlik ve spor ayrıldı ancak bu sefer de kültür bakanlığına turizm de ilave edilerek hatalı başka bir adım daha atılmış olup uygulamalar kültürümüze olması gerekli katkıyı, değeri ve kaliteyi sağlamaktan uzaktır. Kültür yolu diye yüz milyonlar harcanarak yapılan turizm projeleri çoğunlukla milli kültürümüze uzak eski Roma. Bizans ve Hristiyan değerleri öne çıkartmaktan başka bir işe yaradığı söylenemez.
Tarih boyunca diniyle, diliyle, tarihiyle, kültürüyle ve binlerce yıllık kültürel birikiminin yazıldığı alfabesiyle oynayarak, tahrip ve imha edilen başka bir millet varımdır sorusuna verilecek cevap maalesef bellidir ve bu millet aziz, mazlum ve garip bir millet olan bizim milletimizdir: Türk Milleti’dir.
Bunca tahribata rağmen milletimizin hala direnerek ayakta durmaya çalışması tarihten silinememiş olması –Allah’a şükredelim ki- milli ahlak ve inanç değerlerimizin genetiğinde oluşturduğu sağlam yapıdan ibarettir… Kültürümüz, Kemalist, laik seküler ve pozitivist düşüncelerle oluşturulmuş eğitim ve ahlak anlayışının boyunduruğundan kurtarılması zorunludur.
Bu sayı ile bir süre önce kültür konusu üzerine katıldığım bir radyo konuşmamızı siz değerli okuyucularımızın dikkatine sunuyoruz. Arzu edenler aşağıda belirttiğimiz linkten dinleyebilir.
Yeni bir Milli Düşünce sayımızda buluşmak umuduyla.
Saygılarımla,
Mustafa Şatıroğlu
Milli Düşünce Gazetesi
Genel Yayın Yönetmen
Sayın Mustafa Şatıroğlu’nun İstanbul Düşünce Enstitüsü Başkanı olarak Ülke Radyo’da Sevgi Nihan Akıncı ile Mavi Kapı Programı Konuğu iken Kültür konusunu üzerine hasbihal ettiği yayını youtube kanalımızdan dinleyebilirsiniz.
Kültür Üzerine Her Şey… Bayburt, Bayburt Olalı… – Yaşar Gören
Kültür Stratejiyi Kahvaltıda Yer – Süreyya İyilik
Comments are closed here.